• Novinky

            • Prípravy na študentskú konferenciu

            • Vo štvrtok sa naši študenti predvedú na technickej konferencii s názvom Zelený svet. Aby nás reprezentovali v najlepšom svetle zodpovedne sa pripravujú a skúšajú prezentáciu príspevkov.  Držíme vám palce

            • 4K mikroskop

            • 10.4.2024 sme privítali v našej škole pána Mgr. Andreja Tkáča, ktorý nám umožnil vidieť svet pod 4K mikroskopom. Vysoko presný digitálny mikroskop s rozlíšením 4K schopný zachytiť obrazy vo vysokom rozlíšení a namerať dáta pre kontrolu a analýzu pre organické a anorganické materiály. Všetko na jedno stlačenie tlačítka 👍😀 Úžasné

            • Deň v znamení „Baťovcov“

            • Naša škola už dlhé roky  aktívne spolupracuje s miestnou organizáciou Klubu absolventov Baťovej školy práce. Organizujeme spoločné akcie, stretnutia  a rôzne iné aktivity.  V piatok 12. apríla 2024 sa v spoločenskej miestnosti našej školy uskutočnila 30. výročná členská schôdza Klubu absolventov BŠP. Pozvanie organizátorov – predsedníčky klubu Mgr. Soni Múčkovej a podpredsedu Mgr. Jozefa Zajaca – prijali významní hostia – „Baťovci“ zo Svitu a Zlína, primátor mesta Partizánske Jozef Božik...

              Súčasťou programu výročnej schôdze  bolo  tradične aj tento rok vystúpenie žiakov   našej školy,  ktorí navštevujú vzdelávací program Aplikovaná ekonómia pod vedením Ing. Ingrid Rigáňovej. Tretiačky Karin Melušová a Andrea Ivanková predstavili hlavný podnikateľský produkt študentskej firmy ZETEKO, ktorý budú čoskoro prezentovať na celoslovenskom Veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave.

              Výročnú členskú schôdzu „Baťovcov“ oživili uniformy, ktoré nosili "mladí muži" a "mladé ženy" vo firme Baťa. Prezentovali ich naši prváci Michal Hudca a Natália Melichová.

              Pracovníci školskej jedálne pripravili výborné jedlo a žiaci odboru čašník/servírka sa so svojími majsterkami odborného výcviku Bc. Janou Šmitalovou a Bc. Elenou Lengyelovou postarali o skvelú obsluhu.

              O technickú stránku členskej schôdze sa postaral informatik Michal Smolek.

            • Krajské kolo SOČ

            • Dňa 27.3.2024 sa v Strednej priemyselnej škole v Starej Turej konal 46. ročník krajskej prehliadky stredoškolskej odbornej činnosti.

              Do krajského kola postúpili : Lenka Vráblová 2.B, Oliver Tamaškovič 2.E, Martin Beliansky 2.A, Matej Zubák 3.C, Monika Gašparovičová 4.A, Timotej Nechala 4.A, Yan Liang Ye 4.B a Pavol Šimka 4.B.

              Súťažiaci súťažili v týchto kategóriách :

              02 matematika, fyzika

              03 chémia, potravinárstvo

              09 strojárstvo, hutníctvo

              14 tvorba učebných pomôcok, didaktických technológií

              15 ekonomika a riadenie

              16 teória kultúry, umenie

              2. miesto v kategórii 16 teória kultúry, umenie získala Lenka Vráblová z 2.B,

              3. miesto v kategórii 15 ekonomika a riadenie obsadil Pavol Šimka zo 4.B

              Všetkým zúčastneným ďakujeme a Lenke Vráblovej, ktorá postúpila do celoštátneho kola

                                                           držíme palce a prajeme veľa úspechov !!!

               

            • Erazmus+ 2024, Španielsko - Alkanices

            • Študenti našej školy z 3.A a 3.B - Timea Jankulová, Andrea Ivanková, Karolína Kuklová, Nina Hájková, Tomáš Beliansky, Martin Chochula a pedagogický dozor Ing. Andrea Fleischer, abolvovali v Španielsku Erazmus+ program v dňoch od 10.3. do 16.3.2024.

              Erazmus bol pod záštitou Európskej mierovej cesty - Višegrádska zmluva je jedna z mála historických zmlúv, ktorá má historické pokračovanie v krajinách V4. Mestečko Alkanices sa nachádza v regióne Zamora v blízkosti portugalskej hranice. Je súčasťou autonómneho spoločenstva Castília - León.

              Video a strih: Tomáš Beliansky

            • ERAZMUS - predodjazdový seminár k dlhodobým VET mobilitám

            • V rámci programu Erasmus+ na základe prihlášky 2023-TCA-18-CZ01-06 Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu schválila účasť dvoch našich žiakov Martina Belianskeho, Markusa Ježa a sprevádzajúcej osoby Ing. Mgr. Andrey Dubravickej  na tematickom seminári Predodjazdový seminár k dlhodobým VET mobilitám. Seminár zameraný na prípravu žiakov a sprevádzajúcich osôb na krátkodobé a dlhodobé individuálne mobility sa uskutočnil v dňoch 19. - 22. 03. 2024 v Prahe v Českej republike.

               

              Tematické semináre organizované v rámci Erasmus+ sú tzv. TCA - Training and Cooperation Activities, ktorých hlavným cieľom je rozvíjať kompetencie žiakov a podporovať pedagogických zamestnancov v oblasti metodiky, didaktiky a pri rozvoji medzinárodnej spolupráce zúčastnených škôl.

               

              Predodjazdový seminár ponúkol účastníkom interaktívne workshopy zamerané na aspekty prípravy pred krátkodobou a dlhodobou mobilitou v rámci programu Erasmus+. Žiaci sa zapojili do aktivít zážitkového učenia ako napríklad "Já, Evropan" a "Kulturní šok". Diskutovali tiež o nastavení osobných cieľov pre ich budúce mobility a spoločne sa so žiakmi z rôznych českých a slovenských stredných odborných škôl učili o metódach zvládania výziev v rámci stáží.  Pre učiteľov seminár ponúkol aktivity zamerané na manažment projektového tímu, facilitáciu osobných cieľov žiakov pre úspešné mobility, no aj na témy ako podpora pri zvládaní kultúrneho šoku pri dlhšej stáži v zahraničí. Súčasťou semináru boli aj diskusie s absolventmi programu Erasmus+, workshopy zamerané na digitalizáciu ako nástroja pre dlhodobý rast školy a zdieľanie skúseností v oblasti krízového manažmentu a práce s ľudským faktorom v rámci projektových činností.

               

              Na seminári sa nám podarilo cenné kontakty pre budúcu spoluprácu a žiacke mobility.

            • Život za mrežami

            • Žiačky 3. B – odbor učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo, navštívili Ústav na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová určený pre ženy v minimálnom, strednom a maximálnom stupni stráženia a mladistvých odsúdených.

              Okrem prehliadky priestorov sa žiačky dozvedeli, aký je denný režim odsúdených a ako prebieha ich prevýchova a vzdelávanie. Sociálny pedagóg ich podrobne informoval o pracovných a voľnočasových aktivitách odsúdených žien. Väzenské zariadenie im umožňuje získať výučný list  v odbore maliarkominár, či maturitné vysvedčenie v odbore škola podnikania.

              Žiačky zaujali aj aktivity v rámci výstupného oddielu Národného projektu „Šanca na návrat“, ktorý robí konkrétne a účinné kroky zamerané na uplatnenie sa žien po prepustení na slobodu a ich úspešnú resocializáciu.

              Exkurzia vhodne doplnila teoretické vzdelávanie v  rámci predmetu špeciálna pedagogika, tematický celok etopédia – pedagogika psychosociálne narušených.

               

              Foto: ZVJS Nitra-Chrenová

            • Návšteva úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctva SR (ÚNMS SR)

            • NÁVŠTEVA VÍŤAZOV 2. A 3. MIESTA SÚŤAŽE „STeNormálni?"

              Dňa 26. marca 2024 sa v kongresovej sále ÚNMS SR konalo slávnostné odovzdávanie výherných šekov víťazom 2. a 3. miesta súťaže "STeNormálni?". Šikovní študenti pochádzajú zo Strednej odbornej školy Jána Antonína Baťu, Partizánske.

              Okrem slávnostného vyhlásenia výsledkov mali naši víťazi možnosť zúčastniť sa na prednáškach z oblasti normalizácie a metrológie a navštívili aj laboratóriá Slovenského metrologického ústavu. Zároveň bližšie spoznali technické aspekty a dôležitosť presnosti, čo im ako uviedli pri diskusiách „pomôže pri štúdiách, ale aj pri budúcej kariére".

              Zanietenie počas podujatia svedčia o záujme mladej generácie zaujímať sa o oblasť normalizácie a metrológie.

              Ďakujeme všetkým účastníkom súťaže „STeNormálni?" za ich angažovanosť a vášeň voči technickému rozvoju.

            • Obsadili sme 1. miesto

            • Dňa 22. 3. 2024 sa trojčlenné družstvo našej školy v zložení Nikol Danihlíková, Sofia Gurková a Paulína Krajčovičová, zúčastnilo okresného (dekanátneho) kola biblickej olymplády. Súťaž obsahovala 5 kôl. Otázky a úlohy vychádzali z kníh Genezis, Daniela, Žalmu a Evanjelia podľa Jána.

               

              Naše žiačky obsadili 1.miesto a postupujú do krajského (diecezného) kola, ktoré sa uskutoční 17. 4. 2024 v Banskej Bystrici – Badíne.

               

              Blahoželáme a držíme palce.

            • Exkurzia - Alternatívne zdroje energie

            • V rámci predmetu Alternatívne zdroje energie, navštívili naši študenti 2. a 3. ročníka odboru Strojárstvo, spaľovňu biomasy na sidlisku Šípok v Partizánskom. 

              Ing. Juraj Rauko

            • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

            • PONOŽKOVÁ VÝZVA

               

              21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

              Čo je Downov syndróm? V každej bunke ľudského tela sa nachádza takzvané jadro, v ktorom sa sú prítomné gény, v ktorých je uložený genetický materiál. Gény obsahujú kódy zodpovedajúce za všetky naše zdedené vlastnosti a sú zoskupené do štruktúr nazývajúcich sa chromozómy. Tradične bunkové jadro obsahuje 23 párov chromozómov, z ktorých polovica je zdedená od matky a druhá polovica od otca. Downov syndróm spôsobuje, že jedinec má navyše úplnú alebo čiastočnú kópiu chromozómu 21.Tento dodatočný genetický materiál mení priebeh vývoja a spôsobuje špecifické charakteristiky, ktoré spájame s Downovým syndrómom.

               

              ZAPOJ SA DO PONOŽKOVEJ VÝZVY AJ TY!

              Obuj si aj ty 21. marca dve odlišné ponožky, odfoť sa a zdieľaj fotku.

              Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

               

            • Vieme sa poučiť?

            • Žiaci 1. A, 2. B a 3. B navštívili po roku opäť Slovenské národné divadlo a vychutnali si divadelné predstavenie Salemské bosorky. Toto dielo Arthura Millera patrí medzi najhrávanejšie vo svete.

              Predstavenie je alegóriou na všetky  vykonštruované „hony na čarodejnice“, ktoré sa odohrávajú naprieč celou históriou ľudstva – prenasledovanie a vraždenie veriacich a neveriacich, komunistov, oligarchov, chudobných či bohatých, správne alebo nesprávne orientovaných... Upozorňuje nielen na nespravodlivé súdne procesy a mocenský cynizmus, ale prináša aj posolstvo o tom, aké dôležité je zachovať si charakter a bojovať za skutočnú pravdu.

              Žiaci v predstavení videli plejádu vynikajúcich mladších i starších slovenských hercov – Milana Ondríka, Barboru Andrešičovú, Janu Kovalčíkovú, Dianu Mórovú, Ingrid Timkovú, Daniela Žulčáka, Františka Kovára, Božidaru Turzonovovú, Ľuboša Kostelného, Dušana Tarageľa, Zuzanu Kocúrikovú, Rebeku Polákovú, Ivana Vojteka, Branislava Bystrianskeho...

              Po predstavení si žiaci užili pekný jarný deň na nábreží Dunaja.

            • Príprava na prijímačky

            • 18.3.2024 bude v našej škole prebiehať príprava na prijímacie pohovory pre žiakov deviatych ročníkov ZŠ.

              e = ∑∞ⁿ⁼⁰ ¹ₙ

              Príprava na prijímačky z predmetov matematika a slovenský jazyk:

              Začiatok 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP 5, poschodie 3. , učebňa 404 (slovenčina), učebňa 407 (matematika).

              Treba si doniesť písacie potreby a kalkulačky

               

              Príprava na talentové prijímačky pre odbor učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo:

              Začiatok 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP 14, učebne č. 201, 202, 203 a v telocvični.

              Nosiť si nemusia žiaci nič.

               

              Príprava na talentové prijímačky odbor modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov:

              Začiatok 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP5, poschodie 1., učebňa 42.

              Treba si doniesť ceruzky na kreslenie 2B - 6B, strúhadlo, gumu, farebné pastelky, vodové farby (môžu byť aj anilínové), temperové farby, štetce, tuš, redispero.

            • Spomienka na Jana Antonína Baťu

            • 7.  marca sme si pripomenuli 126. výročie narodenia zakladateľa nášho mesta Jana Antonína Baťu, ktorého meno nesie aj naša škola.

               

              Pri tejto príležitosti sa v Parku J. A. Baťu uskutočnila spomienková akcia, ktorej sa zúčastnili aj žiaci 1. B a 2. B triedy so svojimi učiteľmi a pani riaditeľkou Katarínou Hartmannovou. Organizátorom bolo Mesto Partizánske a Mestská umelecká agentúra. Spomienkovú akciu otvorila básňou Milana Rúfusa „Modlitba za Slovensko“ Janka Vraňáková (2. B). O živote a diele Jana Antonína Baťu prítomných informovali žiačky Simonka Belianská (2. B) a Nelka Halmová (2. A).

               

              Nasledovali príhovory pani Soni Múčkovej z Klubu Absolventov Baťovej školy a pána poslanca Ericha Dvonča. Na záver zúčastnení položili k Pamätnej tabuli J. A. Baťu kytice kvetov.

               

              Foto: Stanislav Bajer

    • Prihlásenie

  • Ing. Katarína Hartmannová
    riaditeľka školy
      katarina.hartmannova@spspart.sk

    Ing. Ingrid Rigáňová
    zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
       iriganova@gmail.com


    Ing  Mgr. Andrea Dubravická
    zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
       dubravickaa@centrum.sk

    Ing. Michal Ondruš
    zástupca pre praktické vyučovanie
      michal.ondrus.23@gmail.com

    Anetta Divékyová
    vedúca školskej jedálne
      anetta.divekyova@spspart.sk

    Monika Miková
    personalistka
      monika.mikova@sospe.sk