• Novinky

            • Život za mrežami

            • Žiačky 3. B – odbor učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo, navštívili Ústav na výkon trestu odňatia slobody Nitra-Chrenová určený pre ženy v minimálnom, strednom a maximálnom stupni stráženia a mladistvých odsúdených.

              Okrem prehliadky priestorov sa žiačky dozvedeli, aký je denný režim odsúdených a ako prebieha ich prevýchova a vzdelávanie. Sociálny pedagóg ich podrobne informoval o pracovných a voľnočasových aktivitách odsúdených žien. Väzenské zariadenie im umožňuje získať výučný list  v odbore maliarkominár, či maturitné vysvedčenie v odbore škola podnikania.

              Žiačky zaujali aj aktivity v rámci výstupného oddielu Národného projektu „Šanca na návrat“, ktorý robí konkrétne a účinné kroky zamerané na uplatnenie sa žien po prepustení na slobodu a ich úspešnú resocializáciu.

              Exkurzia vhodne doplnila teoretické vzdelávanie v  rámci predmetu špeciálna pedagogika, tematický celok etopédia – pedagogika psychosociálne narušených.

               

              Foto: ZVJS Nitra-Chrenová

            • Návšteva úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctva SR (ÚNMS SR)

            • NÁVŠTEVA VÍŤAZOV 2. A 3. MIESTA SÚŤAŽE „STeNormálni?"

              Dňa 26. marca 2024 sa v kongresovej sále ÚNMS SR konalo slávnostné odovzdávanie výherných šekov víťazom 2. a 3. miesta súťaže "STeNormálni?". Šikovní študenti pochádzajú zo Strednej odbornej školy Jána Antonína Baťu, Partizánske.

              Okrem slávnostného vyhlásenia výsledkov mali naši víťazi možnosť zúčastniť sa na prednáškach z oblasti normalizácie a metrológie a navštívili aj laboratóriá Slovenského metrologického ústavu. Zároveň bližšie spoznali technické aspekty a dôležitosť presnosti, čo im ako uviedli pri diskusiách „pomôže pri štúdiách, ale aj pri budúcej kariére".

              Zanietenie počas podujatia svedčia o záujme mladej generácie zaujímať sa o oblasť normalizácie a metrológie.

              Ďakujeme všetkým účastníkom súťaže „STeNormálni?" za ich angažovanosť a vášeň voči technickému rozvoju.

            • Obsadili sme 1. miesto

            • Dňa 22. 3. 2024 sa trojčlenné družstvo našej školy v zložení Nikol Danihlíková, Sofia Gurková a Paulína Krajčovičová, zúčastnilo okresného (dekanátneho) kola biblickej olymplády. Súťaž obsahovala 5 kôl. Otázky a úlohy vychádzali z kníh Genezis, Daniela, Žalmu a Evanjelia podľa Jána.

               

              Naše žiačky obsadili 1.miesto a postupujú do krajského (diecezného) kola, ktoré sa uskutoční 17. 4. 2024 v Banskej Bystrici – Badíne.

               

              Blahoželáme a držíme palce.

            • Exkurzia - Alternatívne zdroje energie

            • V rámci predmetu Alternatívne zdroje energie, navštívili naši študenti 2. a 3. ročníka odboru Strojárstvo, spaľovňu biomasy na sidlisku Šípok v Partizánskom. 

              Ing. Juraj Rauko

            • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

            • PONOŽKOVÁ VÝZVA

               

              21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

              Čo je Downov syndróm? V každej bunke ľudského tela sa nachádza takzvané jadro, v ktorom sa sú prítomné gény, v ktorých je uložený genetický materiál. Gény obsahujú kódy zodpovedajúce za všetky naše zdedené vlastnosti a sú zoskupené do štruktúr nazývajúcich sa chromozómy. Tradične bunkové jadro obsahuje 23 párov chromozómov, z ktorých polovica je zdedená od matky a druhá polovica od otca. Downov syndróm spôsobuje, že jedinec má navyše úplnú alebo čiastočnú kópiu chromozómu 21.Tento dodatočný genetický materiál mení priebeh vývoja a spôsobuje špecifické charakteristiky, ktoré spájame s Downovým syndrómom.

               

              ZAPOJ SA DO PONOŽKOVEJ VÝZVY AJ TY!

              Obuj si aj ty 21. marca dve odlišné ponožky, odfoť sa a zdieľaj fotku.

              Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

               

            • Vieme sa poučiť?

            • Žiaci 1. A, 2. B a 3. B navštívili po roku opäť Slovenské národné divadlo a vychutnali si divadelné predstavenie Salemské bosorky. Toto dielo Arthura Millera patrí medzi najhrávanejšie vo svete.

              Predstavenie je alegóriou na všetky  vykonštruované „hony na čarodejnice“, ktoré sa odohrávajú naprieč celou históriou ľudstva – prenasledovanie a vraždenie veriacich a neveriacich, komunistov, oligarchov, chudobných či bohatých, správne alebo nesprávne orientovaných... Upozorňuje nielen na nespravodlivé súdne procesy a mocenský cynizmus, ale prináša aj posolstvo o tom, aké dôležité je zachovať si charakter a bojovať za skutočnú pravdu.

              Žiaci v predstavení videli plejádu vynikajúcich mladších i starších slovenských hercov – Milana Ondríka, Barboru Andrešičovú, Janu Kovalčíkovú, Dianu Mórovú, Ingrid Timkovú, Daniela Žulčáka, Františka Kovára, Božidaru Turzonovovú, Ľuboša Kostelného, Dušana Tarageľa, Zuzanu Kocúrikovú, Rebeku Polákovú, Ivana Vojteka, Branislava Bystrianskeho...

              Po predstavení si žiaci užili pekný jarný deň na nábreží Dunaja.

            • Príprava na prijímačky

            • 18.3.2024 bude v našej škole prebiehať príprava na prijímacie pohovory pre žiakov deviatych ročníkov ZŠ.

              e = ∑∞ⁿ⁼⁰ ¹ₙ

              Príprava na prijímačky z predmetov matematika a slovenský jazyk:

              Začiatok 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP 5, poschodie 3. , učebňa 404 (slovenčina), učebňa 407 (matematika).

              Treba si doniesť písacie potreby a kalkulačky

               

              Príprava na talentové prijímačky pre odbor učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo:

              Začiatok 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP 14, učebne č. 201, 202, 203 a v telocvični.

              Nosiť si nemusia žiaci nič.

               

              Príprava na talentové prijímačky odbor modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov:

              Začiatok 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP5, poschodie 1., učebňa 42.

              Treba si doniesť ceruzky na kreslenie 2B - 6B, strúhadlo, gumu, farebné pastelky, vodové farby (môžu byť aj anilínové), temperové farby, štetce, tuš, redispero.

            • Spomienka na Jana Antonína Baťu

            • 7.  marca sme si pripomenuli 126. výročie narodenia zakladateľa nášho mesta Jana Antonína Baťu, ktorého meno nesie aj naša škola.

               

              Pri tejto príležitosti sa v Parku J. A. Baťu uskutočnila spomienková akcia, ktorej sa zúčastnili aj žiaci 1. B a 2. B triedy so svojimi učiteľmi a pani riaditeľkou Katarínou Hartmannovou. Organizátorom bolo Mesto Partizánske a Mestská umelecká agentúra. Spomienkovú akciu otvorila básňou Milana Rúfusa „Modlitba za Slovensko“ Janka Vraňáková (2. B). O živote a diele Jana Antonína Baťu prítomných informovali žiačky Simonka Belianská (2. B) a Nelka Halmová (2. A).

               

              Nasledovali príhovory pani Soni Múčkovej z Klubu Absolventov Baťovej školy a pána poslanca Ericha Dvonča. Na záver zúčastnení položili k Pamätnej tabuli J. A. Baťu kytice kvetov.

               

              Foto: Stanislav Bajer

            • „Ako sa tvoria zákony?“

            • To je názov exkurzie, ktorú absolvovali žiaci II. B triedy 15.2.2024 pod vedením Ing. Mgr. Márie Tomašovičovej a Mgr. Denisy Slovákovej s nasledovným programom:

              Po príchode do Bratislavy sa našou prvou zastávkou stal Aupark, kde sme sa všetci občerstvili a nakúpili rôzne drobnosti. Spokojní sme sa vybrali do uličiek historickej časti Bratislavy. Prezreli sme si Dóm sv. Martina – korunovačné priestory 11 panovníkov z rodiny Habsburgovcov a priestory Bratislavského hradu. Hlavným bodom programu našej exkurzie bola návšteva NR SR. Pri vstupe do parlamentu sme museli absolvovať povinnú bezpečnostnú prehliadku, po ktorej nás privítal Ing. Martin Všelko a pracovník NR SR  Mgr. Ľubomír Adamišin, ktorý nám predstavil priestory budovy, porozprával o jej histórii, poukázal na rôzne zaujímavosti. Mali sme možnosť vidieť výmenu čestnej stráže a zúčastniť sa zasadnutia NR SR. Stretli sme sa aj s poslancom Mgr. Branislavom Grölingom. Pobyt v parlamente sme ukončili besedou s poslancom doc. Ing. Jozefom Habánikom, PhD – podpredsedom výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Počas jazdy elektičkou sme minuli prezidentský palác. Domov sme sa vrátili plní nevšedných dojmov, obohatení o mnohé vedomosti a skúsenosti. Bol to veľmi vydarený deň.

            • Palacinková show 15. 2. 2024

            • Súťaž v príprave a podávaní palaciniek – Palacinková show - 5 ročník

               

              1. miesto: ZŠ ul. Energetikov, Prievidza - Matilda Mokrá, Petra Ivargová

              2. miesto ZŠ ul. Energetikov, Prievidza - Hana Nováková, Nela Štepánková

              3. miesto ZŠ Šišov, - Laura Lobotková, Timea Pirťanová

              Organizátor:

              Krajské centrum voľného času

              Stredná odborná škola Jána Antonína Baťu, Námestie SNP 5, Partizánske

              Termín: 15.2.2024

              Úlohou žiakov bolo pripraviť 4 ks palaciniek (2 sladké a 2 slané palacinky) z pripraveného cesta v čo najkratšom čase, pri dodržaní kvality, tvaru palaciniek a estetického podávania jednej porcie.

              Kritéria hodnotenia boli nasledovné:

              Hodnotí každý z trojčlennej hodnotiacej komisie

              - harmónia chuti (servírovanie, dekorácia, chuť)

              - kvalitné prepečenie / nepripálené

              /- estetická úprava na tanieri

              - čas

              Hodnotiaca komisia:

              - Stanislava Magulová zástupkyňa Krajského centra voľného času

              - Ing. Michal Ondruš – zástupca pre praktické vyučovanie

              - Ing. Némethová Petra – vedúca predmetovej komisie Gastro

              Kačacie prsia sous vide podávané so zemiakovou pirohou plnenou karamelizovanou červenou kapustou, pyré z pečenej maslovej tekvice a omáčkou demi glace s portským vínom nám prišla predvieť naša bývalá žiačka Barbora Belanová, ktorá v odbore podniká a úspešne prevádzkuje rodinnú cateringovú spoločnosť. Ďakujeme.
               

            • Najrýchlejší automechanik 2024

            • 8. februára 2024 sa v našej škole uskutočnil 2. ročník súťaže "Najrýchlejší automechanik"

              Zúčastnilo sa ho 9 družstiev základných škôl, súťažilo sa v troch disciplínach:

              1. Výmena kolies na čas

              2. Prekážková dráha s RC autíčkom

              3. Vedomostný kvíz

            • Príprava na prijímacie pohovory

            • Dňa 19.2.2024 a 18.3.2024 bude v našej škole prebiehať príprava na prijímacie pohovory pre žiakov deviatych ročníkov ZŠ.

              e = ∑∞ⁿ⁼⁰ ¹ₙ    🅱 🅾 🅰

              Príprava na prijímačky z predmetov matematika a slovenský jazyk:

              Začiatok 19.2.2024 o 9:00 hod., 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP 5, poschodie 3. , učebňa 404 (slovenčina), učebňa 407 (matematika).

              Treba si doniesť písacie potreby a kalkulačky

              🎨 🖼️ 🖌️

              Príprava na talentové prijímačky odbor modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov:

              Začiatok 19.2.2024 o 8:00 hod., 18.3.2024 o 13:30 hod.

              Budova SNP5, poschodie 1., učebňa 42.

              Treba si doniesť ceruzky na kreslenie 2B - 6B, strúhadlo, gumu, farebné pastelky, vodové farby (môžu byť aj anilínové), temperové farby, štetce, tuš, redispero.

            • Báseň v štúrovčine

            • V rámci Týždňa vedy a techniky ( 6.11.2023  - 26.11.2023)  pripravil Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV v Bratislave  súťaž  –

              BÁSEŇ V ŠTÚROVČINE.

              Do súťaže bolo prihlásených 456  básní z celého Slovenska.
              Na záverečné vyhlásenie výsledkov  sme čakali dlhé týždne, ale oplatilo sa.
              Z celého Slovenska bolo odmenených vecnými cenami 12 básní a jedno miesto získala aj naša

              študentka SOŠ J.A. Baťu –  Lucia Benková z II.D
              Autorke  ďakujeme za účasť v súťaži a želáme veľa
              podnetných chvíľ pri básnickej tvorbe!

    • Prihlásenie

  • Ing. Katarína Hartmannová
    riaditeľka školy
      katarina.hartmannova@spspart.sk

    Ing. Ingrid Rigáňová
    zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
       iriganova@gmail.com


    Ing  Mgr. Andrea Dubravická
    zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
       dubravickaa@centrum.sk

    Ing. Michal Ondruš
    zástupca pre praktické vyučovanie
      michal.ondrus.23@gmail.com

    Anetta Divékyová
    vedúca školskej jedálne
      anetta.divekyova@spspart.sk

    Monika Miková
    personalistka
      monika.mikova@sospe.sk