• Novinky

            • Spolupráca SOŠ Jána Antonína Baťu so Základnou školou Rudolfa Jašíka

            • Aplikovaná ekonómia je program, ktorý sa vyučuje v Strednej odbornej škole J. A. Baťu v Partizánskom. Po úspešnom absolvovaní tohto programu žiaci dostanú certifikát a môžu vyučovať program Základy podnikania pod záštitou JA Slovensko na základných školách.

              Tento program si v mesiacoch marec a apríl vyskúšali aj žiaci z 5. A triedy na Základnej škole Rudolfa Jašíka. Stretli sa 7-krát a v dvojhodinových blokoch si prešli presne 5 tém: peniaze, organizácia, výroba, manažment, povolania a taktiež marketing. Deti boli veľmi aktívne, komunikovali, zapájali sa a mali na svoj vek neskutočný všeobecný prehľad. Každá hodina bola iná a preto prinášala rozmanitú spätnú väzbu. Žiaci chceli pokračovať aj ďalej a hneď sa pýtali, či si to v budúcom roku môžu znova zopakovať.

              Posledné stretnutie bolo obohatené o prednášku pána Mgr. Jozefa Zajaca, podpredsedu občianskeho združenia ABŠ, ktorý im porozprával o živote mladých Baťovcov.

              Záver bol venovaný odovzdávaniu certifikátov od medzinárodnej neziskovej organizácie JA Slovensko za úspešné absolvovanie programu Základy podnikania.

              Lektorkou uvedeného programu bola bývalá prezidentka študentskej firmy FOREN Patrícia Fodorová.

              Jej slová po skončení programu Základy podnikania:

              „Som rada, že som mohla začať práve v tejto triede, pretože ich prístup a odhodlanie ma očarili“.

            • Študentská firma ECOBIJA

            • Sme študenti strednej odbornej školy J. A. Baťu v Partizánskom. V rámci predmetu aplikovaná ekonómia  sme si založili vlastnú študentskú firmu ECOBIJA. Skladá sa z 8 členov a zo 100 akcionárov. Zaoberáme sa výrobou zahrievacích ekologických dek Tambaro. Prečo sme sa rozhodli vyrábať tento produkt? Na začiatku školského roka sme rozmýšľali, čo vyrábať, aby to bolo zároveň užitočné, ale na druhej strane aj prospešné pre životné prostredie. Kvôli energetickej kríze, ktorá nastala, sme chceli aspoň takto pomôcť hlavne študentom, ale aj ostatným ľuďom. Deka je ušitá z opotrebovaných starých zachovalých dek. V zadnej vnútornej časti deky je otvor na zahrievacie vrecúško, vyplnené žitkom a štipkou levandule. V prednej časti sa nachádza vyšitý znak recyklácie, ktoré nám pomohli ušiť absolventky Baťovej školy práce. Predtým ako sme začali vyrábať hlavný produkt, sme potrebovali získať dostatočný kapitál. Preto sme predali 100 akcií po 2 € a získali sme financie aj z predaja dvoch vedľajších produktov. Jeden z našich vedľajších produktov bola služba strihania pre mužov. Druhý vedľajší produkt bol predaj sladkých a slaných toastov. Predávali sme hlavne na našej škole. Toasty boli vždy teplé a čerstvé. Snažili sme sa vždy vyhovieť našim zákazníkom, preto sme ešte pred samotným začatím vyrábania spravili anketu, o aké toasty by bol záujem. Výstupom našej činnosti bol Veľtrh podnikateľských talentov v Bratislave, ktorý sa uskutočnil 28. 03. 2023. Za ten čas čo sme sa pripravovali na túto udalosť, sme sa museli naučiť zodpovednosti, spolupráce a súdržnosti celého tímu, a to nás viedlo k tomu, že spolupráca a vytrvalosť prináša do našich životov nielen úspech, ale aj priateľstvo a dôveru medzi nami. Veľtrh podnikateľských talentov nám dal pocítiť, čo je to stres, panika a strach z neúspechu, ale zároveň nádej z víťazstva a úprimnej radosti, ktorej sme sa na konci dňa aj dočkali. Za túto životnú skúsenosť by sme sa chceli poďakovať našej pani učiteľke Ing. Ingrid Rigáňovej, ktorá nás viedla dopredu a taktiež absolventkám Baťovej školy práce za pomoc pri šití, našej konzultantke Márii Bláhovej a celej spoločnosti JA Slovensko.

            • Milí študenti a rodičia,

            • možno ste už zachytili výzvu Ministerstva školstva, ale rád by som Vám pripomenul možnosť získania

              finančného príspevku 350 EUR na nákup digitálneho zariadenia.

              Názov projektu: DIGITÁLNY ŽIAK

              Webová stránka: www.digitalnyziak.sk

              Registrácia možná do 30. júna 2023

              Pre koho je projekt určený?
              Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov. Patria sem:
              - žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov
              - žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
              - žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
              - žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *

              Dokedy je možné o príspevok požiadať a uplatniť si ho?
              Žiaci a ich zákonní zástupcovia môžu o príspevok požiadať do konca júna aktuálneho kalendárneho roka. Registrácia na webovej stránke www.digitalnyziak.sk bude dostupná do 30. júna 2023. Uplatnenie príspevku je možné v ktorejkoľvek z dostupných predajní zapojených do projektu, a to do 31. októbra 2023.

              Na aké zariadenia sa digitálny príspevok vzťahuje?
              Národný projekt rešpektuje individuálne a špecifické potreby jednotlivých žiakov, a práve z tohto dôvodu ho môžu zákonní zástupcovia použiť na zakúpenie digitálneho zariadenia, ktoré je pre ich dieťa najvhodnejšie.

              Výška príspevku bola stanovená na základe konzultácií s Európskou komisiou a zohľadňuje 1,5 násobok životného minima, pričom hodnota príspevku je 350 eur. Zariadenia, ktoré je možné zakúpiť s použitím príspevku, sú primárne určené na vzdelávanie, a preto musia spĺňať nasledujúce parametre:
              - displej s minimálnym rozlíšením 1366 x 768 pixelov
              - minimálne jeden fyzický port pre pripojenie periférií
              - fyzickú (hardware) slovenskú klávesnicu ako súčasť zariadenia alebo pripojiteľnú fyzickými portami zariadenia, alebo bezdrôtovo
              - funkcia ovládania kurzora, vstavané alebo pripojiteľné fyzickými portami zariadenia alebo bezdrôtovo (myš, dotykový displej, touchpad a pod.)
              - zabudovaná kamera, reproduktory a mikrofón
              - funkcionalita pripojenia na Wi-Fi
              - rozhranie pre možnosť pripojenia k mobilným dátovým službám – v prípade tabletu SIM slot ( integrovaný LTE Modem). Pri ostatných zariadeniach možnosť pripojenia LTE modemu pre 4G sieť
               

              V danom ponímaní sa jedná štandardne o zariadenia typu Notebook, All in one počítač alebo tablet s uhlopriečkou displeja nie menšou ako 25 centimetrov, pričom:
              - zariadenie musí mať nainštalovaný užívateľsky jednoduchý operačný systém – jeho najnovšiu verziu, prípadne verziu, ktorá umožňuje aktualizáciu na novšie verzie, je možné ďalej doinštalovať balík kancelárskeho programového vybavenia (software) lokalizovaného do slovenčiny a používaného v školskom prostredí na Slovensku, antivírusový software, a je tiež kompatibilné s prostredím a aplikáciami využívanými v školskom prostredí – najmä Edunet a pod.
              - zariadenie musí byť nové (vyrobené v roku 2022 a neskôr), má minimálne dvojročnú záruku a garantovanú plnú podporu výrobcu minimálne na tri roky (na hardware a aj software vybavenie)
              zariadenie musí mať možnosť pripojenia k široko podporovanej online distribučnej platforme voľných a platených aplikácií (vrátane aplikácií ako viki.iedu.sk, Edupage a Slovensko.sk) a ich plnohodnotného používania
               

              * Výška príspevku neohraničuje cenu zakúpeného zariadenia. Užívateľ digitálneho príspevku/zákonný zástupca môže s vlastným doplatkom nakúpiť zariadenie a príslušenstvo aj nad rámec technickej špecifikácie a hodnoty príspevku.

              * Digitálny príspevok je možné využiť aj na nákup príslušenstva k info-komunikačným technológiám, software a školení, výlučne však ako súčasť dodávky zariadenia spĺňajúceho vyššie uvedené parametre.

              * Digitálny príspevok nie je možné využiť na nákup bielej alebo spotrebnej elektroniky, herných konzol, mobilných telefónov, audio systémov, televízorov a podobne.

               

              Viac info tu: https://digitalnyziak.sk/ziaci/

              O projekte: https://digitalnyziak.sk/zakladne-informacie/

              Často kladené otázky: https://digitalnyziak.sk/casto-kladene-otazky/

               

              V prípade nejasností ma kedykoľvek kontaktujte.

               

              Prajem pekný deň

               

              Mgr. Branislav Karas

              Digitálny koordinátor

              SOŠ J.A. Baťu Partizánske

              branislav.karas@sospe.sk

              mob. 0944 137 990

            • Deň Zeme

            • Príjmite pozvanie na spoločnú akciu, ktorou si pripomenieme dôležitosť ochrany planéty Zeme.

              Dňa 19.4. 2023 sa stretneme a vyčistíme školské a verejné miesta v Partizánskom.

              Zbierať sa bude odpad v areály školy SNP 5, SNP 14 a v Baťovom parku smerom ku kostolu.

              Tešíme sa na spoločnú účasť.

            • Sme prvé...

            • Dňa 29. marca 2023 sa družstvo našej školy v zložení Nikol Danihlíková (II. B), Sofia Gurková (II. B) a Paulína Krajčovičová (II. B), zúčastnilo dekanátneho (okresného) kola biblickej olympiády, ktoré sa konalo v Prievidzi. S veľkým náskokom bodov naše žiačky obsadili 1. miesto a zabezpečili si tak postup do diecézneho (krajského) kola, ktoré sa uskutoční v Banskej Bystrici – Badíne 26. apríla 2023.

              Víťazkám blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v krajskom kole.

            • Školská súťaž v písaní na klávesnici

            • V priebehu marca 2023 sa na našej škole uskutočnila školská súťaž v písaní na klávesnici hmatovou metódou. Zúčastnilo sa jej 72 žiakov odboru obchodná akadémia a logistika. Na prvých 5 priečkach sa umiestnili:

              1. Tomáš Struhár (1. A) – 400,4 čistých úderov za minútu

              2. Timotej Tula (2. B) – 256,9 čistých úderov za minútu

              3. Peter Barát (4. B) – 256,6 čistých úderov za minútu

              4. Daniel Vanek (1. A) – 241,8 čistých úderov za minútu

              5. Eliška Jakabová (4. B) – 236,5 čistých úderov za minútu

              Víťazom blahoželáme!

               

            • Postupujúci žiaci zo školskej olympiády v technickom kreslení

            • Do celoškolského kola postúpili žiaci:

              1. ročník - Martin Belianský 1. A,

              2. ročník - Matej Zubák, Juraj Šiandor 2. C,

                             - Tomáš Belianský 2. A ,

              3. ročník - Dávid Paukov, Miroslav Bíreš 3. C.

              Postupujúcim blahoželáme!

            • Takto sme oslavovali...

            • „Zážitok, ktorý si naplno užiješ, sa nikdy nezopakuje.“  

              v  tomto duchu známej autorky detektívnych príbehov (Agatha Christie)  sa niesol  deň  28. marec  sviatok  všetkých učiteľov.

              Žiaci študentského parlamentu  zorganizovali  deň plný aktivít svojim učiteľom

              a pripravili krátky program.

              Učitelia si  oddýchli od bežných povinností a zabavili sa.

              ĎAKUJEME  VÁM

      • Prihlásenie

    • Ing. Katarína Hartmannová
      riaditeľka školy
        katarina.hartmannova@spspart.sk

      Ing. Ingrid Rigáňová
      zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
         iriganova@gmail.com


      Ing  Mgr. Andrea Dubravická
      zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
         dubravickaa@centrum.sk

      Ing. Michal Ondruš
      zástupca pre praktické vyučovanie
        michal.ondrus.23@gmail.com

      Anetta Divékyová
      vedúca školskej jedálne
        anetta.divekyova@spspart.sk

      Monika Miková
      personalistka
        monika.mikova@sospe.sk