• Novinky

            • Jesenná expedícia

            • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) je komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom vo veku 14 až 24 rokov šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote.

              Ciele realizované  v programe sú postavené na štyroch kľúčových oblastiach, do ktorých sa mladí ľudia zapájajú: rozvoj talentu, dobrovoľníctvo, šport a dobrodružná expedícia.

              Žiačky 3.A triedy Viktória Totovská, Ľubica Jániová, Vladimíra Urbanová, Dominika Sečkárova, Sabína Žoldošová, Sabína Jakubíková sa zapojili do programu na striebornej úrovni  a počas školského roka plnili okruhy povinností, ktoré si sami stanovili.  Ciele programu  úspešne plnili,  prekonávali svoje  možnosti a prekročili vlastnú komfortnú zónu. Po splnení individuálnych cieľov nasledovala cvičná a kvalifikačná expedícia. Vďaka účelovému finančnému príspevku TSK sme mohli zakúpiť potrebnú výbavu na expedíciu.

              V dňoch 29. 9.  - 1. 10. 2022  žiaci absolvovali kvalifikačnú expedíciu v lokalite Veľké Uherce a okolie.  Dievčatá si rozdelili  úlohy a spoliehali sa sami na seba. Aj keď bolo počasie sychravé  zvolené trasy a cieľ expedície  zvládli. Počas expedície  zažili veľa zábavy a množstvo zážitky.

            • Deň Európskej kuchyne

            • Minulý týždeň sme v rámci Európskeho dňa jazykov a medzipredmetových vzťahov zorganizovali so žiakmi II.D triedy deň „európskej kuchyne", kde si žiaci počas odborného výcviku pod dozorom pani majsteriek sami pripravili anglické raňajky (vajíčka, fazule, párky, slaninka), taliansky obed (cestoviny s rajčinovou omáčkou a syrom) a rakúsky dezert (Sacherova torta). Nechýbali ani dekorácie v národných farbách a niektoré základné jazykové frázy daných krajín.Verím, že sa žiakom takéto spestrenie vyučovania páčilo, že si na pokrmoch pochutnali a na budúci rok si to radi zopakujú.Na záver chcem poďakovať Mgr. Beňuškovej, Bc. Šmitalovej, Bc. Lengyelevej a Mgr. Jenisovej za ochotu a pomoc pri organizácii tejto netradičnej akcie.Mgr. Marek Gajdoš

            • Po stopách Baťu a batizmu v Zlíne

            • Štvrtáci a tretiaci našej školy navštívili koncom septembra 2022 moravské mesto Zlín, v ktorom začala firma Baťa v 1. polovici 20. storočia realizovať hospodársky zázrak – vzor podnikania a prístupu k práci  aj v dnešnej dobe. Navštívili sme zaujímavú expozíciu „Princíp Baťa“ a mrakodrap firmy Baťa s výťahom, ktorý mal slúžiť ako pojazdná kancelária Jana Antonína Baťu. Súčasťou prehliadky bola aj expozícia o cestovateľoch a dobrodruhoch Zikmundovi a Hanzelkovi a ukážka tvorby filmových štúdií, ktoré sa po výrobe reklám pre firmu Baťa preorientovali na tvorbu rozprávok a filmov. Na záver exkurzie si žiaci prezreli vrcholné dielo zlínskeho funkcionalizmu – Pamätník Tomáša Baťu s maketou lietadla, v ktorom tragicky zahynul. Veríme, že sa naši žiaci dozvedeli inšpirujúce informácie o firme Baťa i zakladateľovi nášho mesta Janovi Antonínovi Baťovi, ktoré meno nesie naša škola.

            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

            • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov /26.9.2022/ sme pripravili na hodinách cudzieho jazyka pre žiakov zaujímavé aktivity:

              Anglický jazyk: Žiaci odboru modelárstvo videli  streamovanú prezentáciu nazvanú "Európa detí - detstvo Európy", ktorá im priblížila zobrazovanie detí v umení od renesancie po 19. storočie. Interaktívneho workshopu pod názvom "Tvoja prvá hodina talianskeho jazyka" sa zúčastnili žiaci odboru obchodná akadémia. Malou ochutnávkou výslovnosti, hudby, kultúry a umenia sa žiaci zoznámili s talianskym jazykom. Na hodinách cudzích jazykov žiaci pracovali s aplikáciou "Tajný agent", ktorou sa zoznamovali s faktami o mnohých jazykoch a kultúrach Európy.

              Nemecký jazyk: Tvorivými a zaujímavými aktivitami sme si koncom septembra pripomenuli Európsky deň jazykov aj na hodinách nemeckého jazyka. Žiaci absolvovali rôzne kvízy, vytvorili prezentácie, zbierali informácie o práve prebiehajúcom Oktoberfest-e v Mníchove a zahrali sa hry a súťaže, pri ktorých sa zabavili a naučili veľa nového.

              V rámci Európskeho dňa jazykov prijali niektorí žiaci výzvu zapojiť sa do súťaže o vytvorenie motívu na tričko pre  Európsky deň jazykov 2023, ktorú vyhlásilo Európske centrum pre moderné jazyky Rady Európy.

            • Oslava 60. výročia

            • V septembri tohto roka uplynulo 60 rokov, odkedy sa po prvýkrát otvorili brány Základnej školy vo Veľkých Bieliciach.

              Naši žiaci z učebných odborov - kuchár, čašník, servírka sa zučastnili na tejto oslave a perfektne ukázali svoje zručnosti, ktoré sa naučili na odbornom výcviku. 

            • FESTIVAL VEDY A TECHNIKY 2022

            • Krajské kolá - Finále - Svetové súťaže

              AMAVET pozýva na 25. ročník vedátorskej projektovej súťaže pre žiakov ZŠ a SŠ okresu Partizánske.

              Prihlás svoj vedátorský projekt na krajské kolo do 5. 10. 2022

              Festival vedy a techniky pre Trenčiansky kraj

              Dňa  14 . 10. 2022

              Mestská umelecká agentúra, Makarenkova 214, Partizánske

              Súťažná prehliadka vedátorských projektov žiakov ZŠ a SŠ.

              Víťazi krajských kôl postupujú do celoštátneho finále súťaže, ktoré sa uskutoční počas novembrového 

              Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

               

              Prihlasovanie projektov je do 5. 10. 2022 (vrátane) na : 

            • Adaptačný týždeň

            • V septembri brány našej školy prekročili ďalší noví žiaci, ktorí nastúpili do študijných a učebných odborov prvého ročníka.

              Ako býva dobrým zvykom, každá trieda spolu so školským podporným tímom a triednym učiteľom absolvovala adaptačný deň. Dúfame, že mnohé absolvované aktivity im pomohli uľahčiť adaptáciu na prostredie strednej školy, prelomiť počiatočné bariéry a užiť si spoločne strávený čas.

              Spätná väzba od všetkých účastníkov bola viac než pozitívna a nám zostáva len privítať ich medzi nami a zaželať veľa úspechov.

            • Školský výlet – exkurzia

            •      V dňoch 16.-18.6.2022  žiaci II.A a III.A odboru Modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov absolvovali školský výlet v Košiciach, Levoči, Spišskej Novej Vsi. Navštívili sme aj historické miesta, z ktorých niektoré sú zapísané aj v UNESCO. Košice – Dóm sv.Alžbety, veža, Národné divadlo, historické centrum mesta, Levoča – radnica mesta, kostol sv. Jakuba s oltárom sv.Jakuba, vežu, historické centrum mesta, Mariánska hora, Spišská Nová Ves – historické centrum mesta. Žiaci tak svoje vedomosti môžu zúžitkovať pri maturite z predmetu DVK. Školský výlet, tak splnil svoj cieľ. Fotografie sú priložené.

            • Klauzúrne skúšky

            • Fotografie z priebehu klauzúrnych skúšok žiakov odboru Modelárstvo a navrhovanie obuvi a módnych doplnkov II.A a III.A v šk.roku 2021/2022

            • Palacinková súťaž a DOD v jednom

            • ​​​​​Vo štvrtok 16. júna 2022 sa konala v našej škole palacinková súťaž spojená s DOD.

               

              Súťaž prebiehala v reštaurácií Educa na 1. poschodí do ktorej sa zapojilo 10 družstiev z rôznych základných škôl.

              Na druhom poschodí sa mohli žiaci zo základných škôl zapojiť do hier, súťaži a kvízov zo všetkých odborov, aby si o rok mohli vybrať, ktorý z nich je pre nich najvhodnejší.

               

              Víťazné družstvá z palacinkovej súťaže:

               

              1. ZŠ Oslany - Tamara Obertová a Ema Tomová

              2. ZŠ Nováky -Sára Pechová, Bronislava Kerteszová

              3. ZŠ Radovana Kaufamanna PE - Eliška Lajchová, Zuzana Nikoléniová​​​

              Sponzori:- Azul - zabezpečili suroviny pre žiakov III. ročníka kuchár na prezentáciu jedál

              1. Dymový steak 

              2. Chicken burger

              3. Creme brulée- Plant cow - vecné ceny pre víťazné družstvá

            • Pracovníčky úradu práce a sociálnych vecí opäť v škole

            • V dňoch 9. a 16. júna 2022 do našej školy opäť zavítali  pracovníčky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Partizánskom: Ing. Vladimíra Králová a Ing. Lucia Gubová. Cieľovou skupinou ich besedy boli tentoraz žiaci tretích ročníkov učebných odborov, ktorých zaujímali predovšetkých informácie súvisiace s možnosťami pracovať doma i v zahraničí a povinnosti, ktoré ich čakajú, ak sa rozhodnú pre nadstavbové štúdium.

            • Deň plný umenia

            • V utorok 31. mája žiaci I. B navštívili Slovenské národné divadlo, kde mali šancu vychutnať si operné predstavenie Čert a Káča, ktoré je jedným z najlepších operných diel Antonína Dvořáka. Predstavenie neponúka len hudobný zážitok. Doplnené je dynamickými tancami tanečníkov, akrobatov, parkúristov a krásnymi kostýmami a kulisami.

              Deň plný umenia pokračoval prehliadkou Galérie mesta Bratislava – Pálffyho palác. So sprievodcom sme prešli cestu od gotického umenia až po slovenské umenie 2. polovice 20. storočia. Mali sme možnosť nielen vidieť, ale aj vstúpiť do umeleckých diel ako napríklad inštalácia Alexa Mlynárčika s názvom „Vila mystérií“ či inštalácia „Pasáž“ od Mateja Kréna.

              Nechýbala ani prechádzka po nábreží Dunaja a historickým centrom Bratislavy. Prežili sme pekný slnečný deň, kedy sme sa na svet pozerali očami umelcov. Obohatení o čaro umenia sme sa vrátili späť domov plní kreatívneho myslenia.

              Karolína Kuklová, 1. B

    • Prihlásenie

  • Ing. Katarína Hartmannová
    riaditeľka školy
      katarina.hartmannova@spspart.sk

    Ing. Ingrid Rigáňová
    zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
       iriganova@gmail.com


    Ing  Mgr. Andrea Dubravická
    zástupkyňa pre teoretické vyučovanie
       dubravickaa@centrum.sk

    Ing. Michal Ondruš
    zástupca pre praktické vyučovanie
      michal.ondrus.23@gmail.com

    Anetta Divékyová
    vedúca školskej jedálne
      anetta.divekyova@spspart.sk

    Monika Miková
    personalistka
      monika.mikova@sospe.sk